Het Zorgprestatiemodel:
Vanaf 1 januari 2022 is het Zorgprestatiemodel in de Geestelijke Gezondheidszorg ingevoerd. Dit is een nieuwe manier waarop de kosten van de GGZ in Nederland worden berekend en vergoed.
Het Zorgprestatiemodel beoogt transparanter voor cliënten te zijn.
Hoe werkt het Zorgprestatiemodel?
Het fundament van dit model bestaat uit prestaties.
• De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert (bijvoorbeeld GZ-psycholoog of psychiater).
• De prestaties zijn duidelijk en overzichtelijk en zijn een feitelijke weergave van de zorg die u gekregen heeft. Factoren zoals het beroep van de behandelaar, de duur van elk consult en de plek waar de zorg plaatsvindt wegen allemaal mee in het bepalen van de prijs voor de geleverde zorg.
• Zowel voor cliënt als behandelaar is er sneller inzicht in de kosten.
Wat verandert er op de rekening?
U kunt op de rekening en betalingsspecificatie van de zorgverzekeraar precies zien wanneer en door wie u behandeld bent en voor hoelang. De rekening bevat herkenbare informatie die u gemakkelijk kunt controleren, u krijgt de rekening ook sneller. Zo weet u eerder welke kosten zijn gemaakt en hoeveel u van uw eigen risico moet betalen. Op de rekening staat vanaf 1 januari 2022 ook de zorgvraagtypering.
Uw zorgverzekeraar krijgt rekeningen op basis van zorgprestaties en gaat dus zorgprestaties vergoeden. U kunt deze zorgprestaties terugvinden in de digitale omgeving van uw zorgverzekeraar.
Welke prestaties kunnen er op de rekening staan?
Er zijn 3 verschillende zorgprestaties mogelijk:
• Consult diagnostiek: bij diagnostiek onderzoekt de behandelaar welke problematiek er bij u speelt.
• Consult behandeling: bij behandeling gaat u met de behandelaar in gesprek met als doel de problematiek hanteerbaar te maken.
• Intercollegiaal overleg: als de behandelaar het voor uw behandeling noodzakelijk vindt om te overleggen met een externe collega.
Het tarief voor deze prestaties is afhankelijk van het beroep van uw behandelaar en de duur van het consult. De tarieven zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Wat is zorgvraagtypering?
De zorgvraagtypering wordt gedaan door de regiebehandelaar op basis van de HoNOS+ vragenlijst. Deze vragenlijst wordt door de behandelaar ingevuld aan de hand van uw klachten en problemen. Op basis van de antwoorden op de HoNOS+ bepaalt de behandelaar welk zorgvraagtype het beste bij uw klachten en problemen past. Dat geeft informatie over de verwachte behandelinzet en dit moet ook op de factuur van de behandeling vermeld worden.
De zorgvraagtypering is niet hetzelfde als het behandelplan. Het behandelplan geeft weer welke behandeling er met u afgesproken wordt op grond van uw diagnose en de doelen die u samen met de behandelaar afspreekt.
Tijdens de behandeling zal uw behandelaar bij tussentijdse evaluaties opnieuw de HoNOS+ afnemen. Op basis daarvan zal gekeken worden of de behandeling bijgesteld moet worden en of de behandeling wellicht beëindigd kan worden. Uiteraard gebeurt dit altijd in afstemming met u.
Wat kost het?
U heeft vanuit uw basisverzekering recht op vergoeding van psychologische hulp in de Generalistische Basis GGZ. Omdat ik niet met alle zorgverzekeraars een contract heb afgesloten is het belangrijk dat u van tevoren contact met hen opneemt om te informeren hoeveel procent van de kosten u vergoed krijgt en of u vooraf een toestemmingsverklaring van hen nodig hebt.
Het is raadzaam om hier een schriftelijke bevestiging van te vragen.
Bij de zorgverzekeraars met wie ik wel een contract heb afgesloten hoeft u geen eigen bijdrage te betalen, maar de vergoeding valt wel onder het eigen risico. Dat is in 2024 €385,00.
Let op: als een behandeling gestart is in 2023 en doorloopt in 2024, wordt zowel het eigen risico van 2023 als het eigen risico van 2024 aangesproken.
Tarieven
Behandeltarieven-voor-LKS3.0-sectie-II
Ik heb in 2024 een contract afgesloten met Menzis, Achmea/Zilveren Kruis en DSW . Hieronder vallen onder andere:
- Zilveren Kruis
- Pro Life
- OZF
- Interpolis
- FBTO
- Avero Achmea
- De Friesland
- DSW
- Stad Holland
- Anderzorg
Om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw behandeling is het van belang dat u een verwijsbrief van de huisarts in bezit heeft die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, naast de gangbare gegevens:
- dat het een verwijzing naar de GB GGZ betreft
- dat er sprake is van een (vermoeden van een) DSM-5 stoornis
- de naam, het adres en de handtekening van de huisarts
- de AGB code van de huisarts
Belangrijk is ook dat de datum van de verwijzing voor de datum van het eerste gesprek ligt. Indien dit niet het geval is, wordt de verwijsbrief door uw verzekeraar afgekeurd.