De behandeling bestaat uit drie fasen: de intake-, de behandel- en de evaluatie/afrondingsfase.
In de intakefase (1 à 3 consulten) wordt kennis gemaakt, worden probleemgebieden geïnventariseerd en volgt eventueel onderzoek met behulp van vragenlijsten. Deze fase wordt afgesloten met het stellen van een diagnose en een voorstel voor behandeling. Wanneer er sprake blijkt van een hoog risico en hoge complexiteit (waarbij een multidisciplinaire setting is vereist) zal ik u terug verwijzen naar uw huisarts, zodat deze u kan verwijzen naar de SGGZ (Specialistische GGZ).
In de behandelfase wordt gewerkt aan verandering van de problemen of klachten. De behandeling is over het algemeen kortdurend en klachtgericht, met gebruikmaking van diverse methoden. Onder andere wordt gewerkt met de cognitieve gedragstherapie, waarbij de relatie wordt onderzocht tussen emotie, denken en gedrag. Het uitgangspunt hierbij is dat door anders te denken en doen het gevoel mede veranderd wordt.
Verder wordt gewerkt met EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitisation Reprocessing. Dit is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Deze methode blijkt zeer geschikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken, zoals een ernstig auto-ongeluk, een verkrachting of een roofoverval. Inmiddels is er steeds meer bewijs dat EMDR ook bij meervoudige trauma’s, angstklachten en chronische pijn effectief kan zijn. Bovendien kan EMDR bij een negatief zelfbeeld onderdeel uitmaken van een (langer durende) totaalbehandeling. Uit klinische ervaring en (deels) uit wetenschappelijk onderzoek blijkt voorts dat als klachten gerelateerd zijn aan beschadigende leerervaringen de toepassing van EMDR een verbetering van klachten kan opleveren.
Uiteindelijk volgt een afsluitend consult waarin de behandeling geëvalueerd zal worden.
E-Health: E-Health kan ingezet worden in combinatie met de behandeling. Vaak heeft uw zorgverzekeraar een gratis E-Health aanbod. U kunt hierover contact opnemen met uw zorgverzekeraar.